Úvod
Czech English Germany Rusian
+420 603 525 129
Prodejna
Vzorkovna
Podlahářské práce
Půjčovna brusek
Odborné poradenství

   VINYLOVÉ PODLAHY - PODLAHÁŘSTVÍ VOBORNÍK  

Odborně řečeno, obchodním názvem vinylové podlahy myslíme především heterogenní podlahové krytiny z tvrzeného polyvinylchloridu, složené z několika na sebe nalisovaných vrstev, chráněných polyuretanovou ochrannou vrstvou.

Laicky, avšak výstižněji psáno, jde o podlahu z umělé hmoty - PVC, kterou si můžeme představit jako téměř všem známé, mylně nazývané “lino” v roli, které je rozřezáno na dílce. Právě toto dělení na menší rozměry, ať už jde o čtverce, obdélníky i jiné formáty, umožňuje výrobcům této podlahoviny zlepšovat její vlastnosti. Za zkratkou PVC se ukrývá onen poly-VINYL-chlorid a odtud šikovní obchodníci vyjmuli slovo, které je všeobecně rozšířené pro tento typ podlah - vinyl, vinylové podlahy, vinylové dílce. Každopádně ale nejde o jen tak nějaký plast. Kvalitní výrobci stále pracují na inovacích tohoto materiálu a s pomocí nejnovějších technologií tento produkt stále zušlechťují.

Nabídka dekorů jednotlivých výrobců vinylu je velmi pestrá. Způsob, kterým design dílců vzniká skýtá mnoho možností. Lze tak tyto podlahy proměnit kromě obvyklých imitací přírodních materiálů, i v ty pro interiér záměrně monotónní, různě barevné, nevšední, nefádní, až extravagantní. I zde jde o kopírování “evergreenů” - podlahových stálic, které se drží po léta na špičce prodeje, i následování módních trendů a pokusy nadchnout něčím novým a neokoukaným. Imitování, napodobování podlah dřevěných, korkových, z kamene, přírodního linolea i dlažby tak dosahuje i zde jiných rozměrů. Na trhu s kvalitními produkty se objevují vinylové podlahy, která nám pomáhají dotvořit i povznést interiér našeho bydlení nebo podnikání, místa, kde žijeme, pracujeme, jsme a pohybujeme se. Je jen na každém z nás, jestli se chceme v takovém prostoru cítit jako v kosmické základně naší budoucnosti, v královské tisícileté komnatě, nebo v letopočtech někde mezi.

Je důležité si uvědomit, že vinylová podlaha v dílcích není bezspárová. Je pokládána při celoplošném lepení z mnoha dílců v ploše. Tímto způsobem je každý kus přilepen k podkladu pouze svou spodní částí, nikoliv bočně. To skýtá i jistá rizika vzhledem k možnosti pohybu jednotlivých dílců zejména při prudkých změnách teplot, nebo vystavování nízkým teplotám. Při vzniku spár navíc hrozí, že skrze ně nám do podkladové vrstvy vnikne voda, která je takto nežádoucí v každé podlahové ploše. Kdyby nešlo ze stejného důvodu o vodu a vlhkost, pak jde ještě ze stejného důvodu o usazování nečistot a celkově nehezký pohled na podlahu s mnoha škvíramy. Výhodou snad největší u vinylových podlah z dílců v lepené variantě, je pokládka větších ploch bez nutnosti umístění přechodových lišt a prahů. Průchod mezi místnostmi, ve dveřích, v celém podlaží může tak být při schopně provedené nivelaci (stěrkování) opravdu bezbariérový. To oceníme nejen při úklidu, ale i samotném pohybu. Další skvělou vlastností je velmi jednoduchá výměna poškozených dílců. Ty, jelikož nejsou bočně spojené a všechny jejich navzájem sousedící strany jsou “tupé”, lehce je tak vyjmeme a po drobné opravě po odtrhu může umístit dílce nové. Existují ale také a jsou k dostání lehce použitelné opravné sety PUR vrstvy, kterými jsou schopni i samy zákazníci případné rýhy opravovat - retušovat.Vinylová podlaha v dílcích, kterou celoplošně lepíme k podkladu, má malý tepelný odpor. Skvěle se tedy hodí a hojně je využívána v kombinaci s podlahovým topením. Povrch u kvalitních vinylových podlah je nadstandartně odolný vůči pohybu lidí i domácích zvířat. Vyráběn je v několika třídách zátěže. Je pocitově komfortnější, měkčí a teplejší, když jej porovnáme například s laminátovou podlahou, nebo dlažbou. Vybírat můžeme z řady možných dezénů povrchů. Od zcela hladkých, s lehčí údržbou, až po ty rýhované, drásané a hrubé, kterým se sice musíme při údržbě věnovat o něco více, ale vrátí nám tuto práci svou krásou a schopností věrohodně imitovat požadovaný typ podlahy, nebo vzhled.

Kromě dodržení celé technologie pokládky, která musí být provedena na dokonale rovný, soudržný, pevný a čistý podklad, ať už jde o stěrky nivelační, nebo dřevotřískové a jiné desky, nám do životnosti této podlahy promlouvají samotné vlastnosti plastu. Nejvíce je ovlivňován na tvaru teplotou. Prostory, v kterých vinylové podlahy plánujeme mít, nebo již jsou, by měli mít po celý rok přirozenou, výrobcem doporučenou teplotu a klima. Osvědčuje se a vinylovým podlahám celoročně prospívá takzvaná “pokojová teplota”, pokud jde o teplotu vzduchu. Stupně, zejména ty plusové, které každá z podlah bezproblémů zvládá při podlahovém topení, jistě najdete v technických listech konkrétní podlahy. V zájmu každého, kdo si chce pořídit tento typ podlahy, je dbát doporučení výrobce a dodavatele.

Vinylové podlahy jsou i plovoucí a zůstávají jimi, pokud využijeme při jejich pokládce systému bočního spojení, většinou zámkového, chcete-li klikového a nelepíme ji k podkladové vrstvě. V případě, kdy jde opět o heterogenní (vícevrstvé), můžeme si ji představit zjednodušeně jako dílec, podobný lepené variantě, který je ovšem nalepen na nosnou HDF desku a k tomu patří pár dalších vychytávek, aby vše fungovalo tak, jak má. V podstatě jde o “desky, na jejihž povrchu je PVC”. Konstrukčně nám může tato podlaha mimo jiné pomoct i tam, kde například není podlahové vytápění a chceme podložkami izolovat chlad, nebo se zbavit kročejového hluku. U některých těchto podlah nejdete mezi jejich vrstvami i korek. Čím dál častěji se objevuje v nejspodnější části lamel, občas ho najdete i přímo pod pvc vrstvou. Výrobci využívají vlastnosti tohoto přírodního elementu a snaží se jím přispět k zlepšení pocitu komfortu z chůze, tepla a omezení kročejového hluku.

Další plovoucí variantou vinylové podlahy je takzvaný “celovinyl”, který je, jak název napovídá, homogenní, tedy celý z PVC. Oproti vícevrstvé variantě s HDF deskou, která reaguje nežádoucím způsobem na vlhko, celovinyl je vůči vodě imunní. Lze ho tedy využít nejen v běžných prostorách, ale i tam, kde ostatní materiály nemají pro přítomnost vody co dělat. Celovinylové plovoucí podlahy jsou díky své konstrukci z jednoho materiálu o relativně malé tloušťce také ve většině případech (opět připomínáme rozdílné kvality různých výrobců) vhodné pro podlahové vytápění. Díky své rozměrové stabilitě ji lze, dle doporučení výrobce, pokládat i ve větších plochách bez prostorových dilatací. Navíc, oproti lepené variantě, si tento celovinylový typ, protože je vybaven bočními zámkovými spoji, lépe poradí i z teplotními výkyvy.

Plovoucí podlahy všeobecně nejsou tak náročné na svůj podklad, jako podlahoviny elastické, které jsou pružné, tenké a vše pod sebou kopírují. I tak je důležité podkladu věnovat pozornost a omezit jeho úpravou vznik možných budoucích komplikací. Použití podložek je u vinylových plovoucích podlah s HDF deskou víceméně běžné, u celovinylových podlah velmi specifické. V každém případě je dobré dbát doporučení výrobců. Důležité je také přihlédnout ke stavu podkladové vrstvy, uvědomit si polohu i využití místnosti a znát její celoroční klima.

Nezbytnou součástí téměř každé podlahy jsou také obvodové a přechodové lišty nebo práhy a jiné další doplňky. Nezapomeňte na ně a vybírejte si z dostupné nabídky již při koupi podlahy. Je prozíravé vše promyslet a vybrat najednou. Zvážit funkčnost i sladit vzhled všech komponentů. U tohoto typu podlahy lze navíc vyrobit lišty obvodové i přímo z podlahových vinylových dílců, nebo tyto dílce umísťovat do profilových lišt k této variantě určených. Lišty na zdech pak můžeme mít naprosto stejné, jako podlahu a nemusíme hledat mezi lištamy jinými, jiných dodavatelů, kde bychom mohli mít problém s výběrem barvy, struktury, povrchu, aj. Je na každém zákazníkovi, jaký má záměr a podlaze kterak má fungovat a vypadat.

Čištění a údržba vinylových podlah je jako u všech ostatních velmi důležitá pro udržení jejich vzhledu i životnosti a záruk. Náročnost jejího úklidu se mění v závislosti hladkosti-hrubosti povrchu. Považujeme ji spíše za snadno udržovatelnou. Dbejte vždy doporučení výrobců, technických listů a odborných prodejců.

Vinylových podlah je opravdu spousta. Hlavní radou zkušených i poučených je, nenechat se unést vzhledem a cenou na úkor kvality. V konečném součtu za zprvu výhodný nákup můžeme později opravdu draze zaplatit. Pokud vinylové podlahy, ať už jde o variantu plovoucí, či lepenou, nesplňují obvyklá kritéria rozměrové stálosti, výrobce udává příliš velkou rozměrovou toleranci, ochranná vrstva neodolává ani menší otěrové zkoušce, nebo už na první pohled a dojem ve Vás zkrátka a jednoduše vzbuzujeme dojem lajdáctví a neprofesionality výrobce, nebo dodavatele, přehodnoťte svůj výběr. Vyhněte se problémům a ušetřete si starosti. Navštivte nás v naší vzorkovně, kde už řadu let nabízíme široký výběr pouze kvalitních a prověřených nejen vinylových podlah. Zde si je můžete také v klidu prohlédnout, konzultovat s námi konkrétní požadavky a zakoupit, nebo celou realizaci svěřit do našich rukou, které toho za více, než 20 let, udělali opravdu hodně..

Tomáš Voborník - Podlahářství Voborník

  KONTAKT  

Podlahářství Voborník - prodej a realizace podlah - vzorkovna - prodejna - podlahářské práce - podlahářský materiál, sortiment a doplňky -  půjčovna / pronájem profesionálních brusek pro broušení a renovaci dřevěných podlah - půjčovna / pronájem vysoušečů, odvlhčovačů, odlučovačů vlhkosti a topidel - pomůcky, nářadí, stroje, prostředky a chemie pro práci a údržbu - odborné poradenství - mnohé další a jiné ze světa podlah..

Pokud tagy, určitě nás najdete i díky: Podlahářství Voborník Cheb - podlaha podlahy - prodej prodejna vzorkovna vzorkovník materiály chemie doplňky skladem dovoz podlah - podlahářské práce - pokládka podlah - ( zkrátka ) - půjčovna profi profesionálních brusek válcová bruska Lagler krajova Bona DCS system - broušení parket prken masivní parkety masiv dřevo - Voborník Tomáš - člen Cechu podlahářů ČR - člen KHKKV Krajská hospodářská komora ČR - člen Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR - opravy a rekonstrukce podlah podkladů povrchů - dilatace penetrace impregnace izolace měřič vlhkosti odtrh pevnost drolivost suchost klima injektáž zpevnění stěrkování nivelace kletování - stěrka beton anhydrid dřevotříska deska OSB - diamant smirek brusky sanační frézy talíř broušení příprava podkladů repase srovnání tmelení - řez pila kotoučová přímočará stolní aku vrtání šroubování celoplošné lokální lepení vodováha laser měřič vágris trámy přílože špány špánování drásání struktura povrchu - vzorkovna a prodejna podlah s materiálem souvisejícím - zakázková kancelář - podlahářské práce - půjčovna profi brusek na dřevěné podlahy - půjčovna přenosných elektrických vysoučečů, odvlhčovačů, odlučovačů vlhkosti a topidel - odborné poradenství - aj. - bělení tónování - pokládka položení instalace aplikace demontáž montáž neblamáž - ( kvalitní firma ) - kvalitní dřevo dřevěná podlaha masivní vícevrstvá parkety mozaika kazety prkno lamela vzory suky letokruhy vzory kresba druhy exotická ne erotická - kvalitní korková podlaha korek masivní plovoucí vícevrstvý -  přechodové - práhy - tmelení - silikonování - sanace sanační - brusky - diamantové kotouče - smirky - přírodní linoleum Marmoleum pás čtverce frézování svařování za studena za tepla - vinylové vinylová podlaha dílce celovinyl Hydrocork - PVC CV homogenní heterogenní v pásu pásech čtvercích dílcích antistatické - kvalitní laminátová plovoucí podlaha podložka podložky různých vlastností a funkcí kročejový hluk protiskluz antihluk možná i antistres zámkový spoj pero drážka - ( která umí ) - podlahové topení elektrické vodní možná podvodní - garsonka molobyty byty rodinný dům domy patra schody tělocvičny tělocvična tělocvičnách schodiště předsíň koupelna obývací prostor kuchyň dětský pokoj pokoje haly sály společenské multifunční sál  sportovní tělocvična herna herny kanceláře veřejné prostory školy nemocnice úřady státní soukromé zákazník investor architekt stavební dozor záruky záruka servis objednávka objednání konzultace zaměření provedení realizace poradenství co a jak proč - ( a ví ) - bytové zátěžové průmyslové kvalitní profesionální výhodná běžná obvyklá nízká levná podlaha levně bazar podlah výprodej skladu výprodejová cena likvidace zásob - podlahové oleje lakování podlah laky taky PU nátěry RAL barevné transparentní - údržba úklidové čistící prostředky - životnost záruky záruka servis - ( co dělá ) - doporučená doporučujeme - podlahy kvalitně rychle - certifikát -školení - záruka záruky - servis - kusové běhouny - vyrovnávací stěrky - údržba - obkládání schodů - na rošty - zaměřní rozpočet zaměření kalkulace - nejvhodnější podlahy - veřejné soukromé prostory - v bytech sálech tělocvičnách rodinných domech výrobních průmyslových haláh - vzorkovna vzorková prodejna vzorky - prodejna - čistící prostředky - objednat zdarma levně výhodná nabídka - odborník - profesionál - nejlepší řemeslník spolehlivá firma - Bona Loba Thomsit Chemos Den Braven Mamut Uzin Mapei Bralep Dr Schutz Pattex Chemoprén Wakol Design Line Bacana Design Tex Fatra Napajedla Hydrocork Thermofix Esco Magnum Meister Egger Kahrs Tarkett Forbo Novilon Profil Team Sia - profesionální - zkušená kvalitní firma kvalita - odborná práce - řemeslo řemeslník - spolehlivá firma - doporučená doporučujeme - podlahy kvalitně rychle - certifikát -školení - záruka záruky - servis - poradenství - podlahářství podlahy Cheb vinyl laminátová plovoucí podlaha- podlahářství podlahy Sokolov - podlahářství podlahy Karlovy Vary - podlahářství podlahy Mariánské Lázně - podlahářství podlahy Františkovy Lázně - podlahářství podlahy Aš - podlahářství podlahy Česká republika - Podlaha, podlahy, podlahamy, podlahama - Karlovarský Plzeňský kraj - Podlahy ve všech slovních pádech. ( to jsme my ) Jestli jste to dočetli až sem, a tyto informace Vám nestačili, pak nás převelice těší Váš zájem a je nejspíš načase, potkat se osobně v naší provozovně.

© Voborník Tomáš - www.podlaharstvi-vobornik.cz - Podlahářství Voborník ®

 
 
 
 
UKÁZKY REALIZACÍ


ZAJÍMAVÉ ODKAZY
VIDEPODLAHY.cz - Podlahářský videokatalog Videa - YouTube

© Voborník Tomáš - www.podlaharstvi-vobornik.cz - Písečná 8 - Cheb - 350 02 - ČR - Podlahářství Voborník ®